KYC, bankaların ve diğer finansal kurumların mevcut ve potansiyel müşterilerin kimlik bilgilerini ve iletişim bilgilerini toplamak için kullandıkları bir süreci ifade eder. Amacı, sahtekarlık, kara para aklama ve diğer yasadışı faaliyetlerin yanı sıra finansal hesapların kötüye kullanılmasını önlemektir.
ABD’de, Bankalar’da 2001 ABD Vatanseverlik Yasası uyarınca KYC kullanmak, yasal olarak zorunludur. 1989 yılında, kara para aklama ile uluslararası ölçekte mücadele etmek üzere Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kuruldu. FAFT, Kara Para Aklama ile Mücadele (AML) uygulamaları ile standartları belirler ve bu amaca ulaşmak için önerilerde bulunur. Üye ülkeler ve yargı bölgeleri, AML yönergelerine uygun olarak çalışmak için çeşitli yasaları, kuralları ve düzenlemeleri uygular. KYC ve AML, dürüst olmayan ve cezai mali faaliyetlerin önlenmesine yardımcı olur.
KYC uygulamaları genellikle bir birey müşteri olmadan önce başlar. Finansal kurumlar, bir hesap açmadan önce potansiyel bir müşterinin belirtilen kimliğini doğrulamalıdır. Yasal doğrulama standartları olmadığından, bu işlem her banka için farklı görünebilir.
KYC süreçlerinin gerektirdiği bazı tanımlayıcı belgeler şunları içerir:
- Ehliyet / Devlet tarafından verilmiş fotoğraflı kimlik
- Pasaport
- Sosyal Güvenlik numarası
- PAN kartı
- Seçmen Kimlik Kartı
Adres doğrulaması da gereklidir. Başvuru sahipleri bankanın uygulamalarına bağlı olarak farklı belgesel kanıtlar sunabilirler. Bazı örnekler, bir fatura, farklı bir bankadan veya kredi kartı veren kuruluştan hesap ekstresi veya bir kira sözleşmesi olabilir.
Bir müşteriye bir hesap sağladıktan sonra, bankaların periyodik kayıt güncellemeleri yapmaları gerekir. Bu, müşterilerini bankacılık ilişkileri boyunca KYC bilgileri için aralıklı taleplerle “yeniden sertifikalandırmaya” devam ettikleri anlamına gelir. Ayrıca müşterilerine bir risk düzeyi atarlar ve beklenen davranışlarla eşleştiklerinden emin olmak için müşteri işlemlerini izlerler.
KYC uygulamaları sadece bankacılık kurumlarıyla sınırlı değildir. Finansal yatırım endüstrisi, KYC süreçlerini Finansal Endüstri Düzenleme Kurumu (FINRA) KYC Kural 2090’a uygun olarak kullanır. Ancak bu KYC uygulamaları, yatırım şirketlerinin müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Kripto para birimi borsaları söz konusu olduğunda, kullanıcılar KYC işlemini sonuçlandırmadan önce genellikle bir hesap oluşturabilirler. Ancak, bu doğrulanmamış hesaplar sınırlı işlevler sunar.
Kara para aklama ve finansal sahtekarlığı azaltmak ve ortadan kaldırmak KYC uygulamalarının açık avantajıdır. Özellikle bankacılık endüstrisi ve müşterileri için işleri daha karmaşık ve zaman kapsamlı hale getirirken, faydalar büyük olasılıkla rahatsızlıktan daha ağır basmaktadır. Standart uygulamalar muhtemelen süreci kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Kripto para biriminde, Yasadışı faaliyetleri gerçekleştirmek için dijital para biriminin kullanımı çok dikkat çekti. Bunu azaltmak, kripto para birimi ve itibarı için kesinlikle yararlıdır. Uyumluluk zaman alıcıdır, ancak her zaman teşvik edilmelidir. Ancak, kullanıcılar öncelikle verileri güvende tutmak için gerekli güvenlik standartlarını uyguladığından emin olmadan hassas tanımlayıcı bilgiler sağlamamalıdır.